paparan

Jumaat, 16 Julai 2021

Mee Rebus

Kali ni saya nak kongsi resepi Mee Rebus yang telah saya buat berkali-kali.   Saya suka sebab kuahnya yang pekat dan rasanya yang agak manis kerana mengandungi ubi keledek.

Bahan Untuk Kuah

300 g daging lembu dan 300 g tulang lembu (jika  tiada tulang pun boleh je tapi lebihkan daging lembu) - 

Udang kering - direndam dalam 10 minit supaya lembut.

Bawang besar 2 biji

Bawang putih - 6 ulas

Halia 2 cm

Lengkuas 2 cm

Serbuk kari daging - 3 sudu

Cili kering yang telah dikisar - 3 sudu

500 - 700g keledek kuning - direbus hingga empuk

Serai 2 batang diketuk

Air - 4 gelas (terpulang mengikut kuantiti daging

Minyak masak secukupnya untuk tumisan.

Garam dan perisa secukup rasa.


Untuk Hiasan

Mee Kuning 1 bungkus

Sayur sawi - dicelur

Tauge - 3 genggam

Tahu - 4 keping (Digoreng dan dipotong dadu

Telur ayam (direbus)

Limau kasturi

Daun bawang + daun sup

Bawang goreng


Caranya

1.  Daging dipotong besar-besar supaya mudah dihiris nanti. Rebus sehingga empuk Tos dan simpan air rebusan daging dan tulang,  Apabila telah empuk dagingnya dihiris nipis-nipis.

2.  Keledek yang  telah empuk dibuang kulitnya dan dikisar sehingga halus dan lembut dengan udang kering/  Asingkan.

3.   Bawang besar, bawang putih, halia, lengkuas dikisar halus. Asingkan.

4.   Panaskan minyak dalam bekas yang besar sebab nak buah kuah mee.   Masukkan bahan yang dikisar bawang merah,  bawang putih, halia dan lengkuas sehingga naik baunya.

5.   Masukkan serai dan seterusnya masukkan cili kisar dan serbuk kari.  Gaul sehingga rata.  

6.   Masukkan daging dan tulang bersama air rebusan.  Kacau sehingga rata.  Jika airnya sedikit tambah lagi sehingga air sehingga menutupi daging dan tulang.  Tambah air lagi jika terlalu pekat.  Masak sehingga mendidih.

7.    Masukkan garam dan perasa secukupnya.


Untuk Hiasan

1.  Celur mee kuning, sawi dan taugeh.  Jangan terlalu lama nanti lembik dan kembang.  Asingkan dalam bekas yang berasingan.

2.  Telur rebus dipotong dua.

3.  Potong limau kasturi, daun sup dan daun bawang. Letakkan dalam bekas

4.  Tauhu yang digoreng dipotong empat dan diletakkan dalam bekas.

5.  Bawang goreng di letakkan di dalam bekas.

Kuah Mee Rebus

Mee Kuning yang telah dicelur







Isnin, 12 Julai 2021

Ikan Panggang Ala Portugis

Biasanya jika nak panggang ikan, selalu lumur ikan dengan kunyit dan garam sahaja.   Kadang-kala letak cili kisar yang sedia ada untuk menambahkan perisa.  Tetapi kali ini saya nak tunjukkan satu lagi cara menggunakan paste supaya rasanya lebih sedap.

Bahan Untuk dikisar

Bawang Besar 1 biji (jika ikan banyak tambahkan bawang ikut kuantiti ikan)

Bawang putih 4 ulas(ikut kuantiti jika ikan banyak)

Halia - 2 cm

Serai 2 batang

Daun kesum 4 - 5 helai

Cili yang telah dikisar dengan bawang besar (sedia ada dalam simpanan)

Caranya

Tumis bahan yang dikisar sehingga pecah minyak.

Masukkan daun kunyit yand disimpul, garam, gula melaka dan air asam jawa.

Kacau sehingga separuh kering dan seperti pes tom yam yang dibeli dalam botol. Jika nak letak sedikit perisa terpulang kepada yang suka.

Setelah itu simpan dalam mangkuk untuk disejukkan.

Untuk Bakar Ikan

Daun pisang yang dilayur di atas api

Garam dan serbuk kunyit

Caranya

Lumur sedikit garam dan kunyit pada ikan.

Letakkan ikan di atas daun pisang

Ambil sedikit pes ikan bakar dan lumur pada ikan.  Masukkan sedikit pes dalam perut ikan.

Jika ada suka masukkan sayur bendi pun boleh, tetapi tambahkan lagi pes itu supaya sayur bendi cepat masak dan berkuah sedikit.

Gulung kemas.   Jika suka boleh balut dengan aluminium coil.

Saya bakar dalam kuali yang diletakkan sedikit minyak supaya tidak hangus daun pisang.


pes ikan bakar yang telah dimasak

Lebihan  pes ikan yang telah digunakan

Bakar ikan dalam kuali

Ikan panggang yang telah dimasak








Ahad, 13 Jun 2021

Bihun Goreng/Mihun Goreng

Bila nak buat blog tentang bihun goreng ni dah kelirulah pulak tentang tajuk.  Sebab ada yang kata Bihun Goreng dan ada yang panggil Mihun Goreng.  Makanya saya letakkan dua-dua nama ini sebab bendanya sama saja.  Suami kata masakan Bihun Goreng saya sedap dari makan di kedai.   Tapi saya rasa sama saja, mungkin kita boleh letakkan pelbagai bahan supaya ia sedap dan lebih variasi.   Saya juga mempelbagaikan bahannya mengikut bahan apa yang ada dalam stok.

Bahan yang diperlukan

1 bungkus Bihun - direndam dengan air sehingga lembut dan toskan

Udang saiz sedang - 10 ekor (ikut suka jika yang suka udang boleh letakkan lebih)

Sotong 2 ekor - saiz sederhana (dipotong kecil)

Daging - potong nipis supaya mudah empuk (terpulang pada anda mengikut kuantiti bihun)

Bebola ikan/kek ikan

1 biji bawang besar (dihiris)

2 biji bawang merah (dihiris)

5 ulas bawang putih (dihiris)

Cili kering kisar 4 sudu besar (jika tiada boleh saja beli cili kisar yang dijual)

Sos cili - 2 sudu besar

Sos tomato - 3 sudu

Sos tiram - 1 sudu

Sos kicap manis - 2 sudu

Sedikit garam, gula dan perisa (ikut rasa masing-masing)

Minyak masak 5 sudu besar (Ikut jumlah bihun anda)

Bihun direndam sehingga lembut

Bihun ditos selepas lembut direndam

Daging dihiris nipis


Udang basah saiz sederhana

Sayur sawi 

Taugeh


Bawang merah/bawang besar/bawang putih  dihiris halus


Cili kering yang dikisar




Cara membuatnya

1.   Panaskan minyak dalam kuali.  Masukkan hirisan bawang dan tumis sehingga naik baunya.
2.    Masukkan cili kering kisar dan tumis sehingga rata. 
3.    Masukkan daging dan gaul lagi sehingga rata.   Biarkan lama sedikit untuk mendapatkan daging yang empuk.
4.    Masukkan udang/sotong dan gaul sehingga rata. Kemudian masukkan bebola ikan atau kek ikan. Gaul sehingga rata.
5.    Masukan sos tomato, sos cili, kicap, sos tiram.   Gaul lagi.
6.    Masukkan sayur sawi.   Jika suka anda  boleh masukkan telur ayam sebiji atau dua biji (ikut suka).
7.     Masukkan garam, gula dan perasa.  Jika sudah nampak cili sudah nampak warna kegelapan sedikit boleh masukkan bihun yang ditos tadi.    Apabila bihun dimasukkan anda boleh gunakan dua sudip untuk menggaul bagi memudahkan bahan tumisan tadi dapat digaulkan dengan bihun sama rata. 
8.     Setelah bihun anda nampak sekata warna kuning oren, masukkan taugeh.   Tutup api supaya taugeh tidak lecur.   Kacau sehingga rata.   Dah siap bolehlah makan dengan keluarga atau tetamu.





Bihun yang digoreng


Tambah taugeh


Bihun yang dicampur dengan taugeh


Hidang dalam bekas yang mudah diambil


Hias dengan daun bawang dan daun sup untuk menaikkan aroma









Ahad, 6 Jun 2021

Sup Kambing Ala Mamak

Bila cerita tentang sup kambing ala mamak, sudah semestinya menjadi kesukaan keluargaku.   Boleh dikatakan setiap kali beli kambing, aku akan memasak kari kambing, kambing bakar ataupun sup kambing.  Antara  sup kambing yang menjadi kegemaran suamiku di Jalan Pahang, Setapak.  Sudah pelbagai resepi aku cuba untuk mendapat rasa seperti di Jalan Pahang   Alhamdulillah  akhirnya, Allah telah memberi jalan untuk aku mendapatkan resepi tersebut melalui youtube, apabila aku mencuba resepi itu.

Untuk menjadikan sup kambing tersebut betul-betul sama rasanya, anda semua perlu mengetahui bahan-bahan tersebut dan boleh membelinya sebelum anda memulakan masakan tersebut.

Bahan yang perlu anda sediakan seperti berikut;

Daging kambing  - terpulang kepada anda berapa kuantitinya tetapi saya suka yang ada tulang-tulang sebab kalau dagingnya muak juga.

Serbuk sup - terpulang kepada anda untuk menggunakan apa jua jenama.   Kali ini saya menggunakan serbuk Adabi, kerana jenama Faiza telah habis. 😎

Rempah ratus - Buah pelaga, bunga lawang, kulit kayu manis, bunga cengkih,

Bahan-bahan lain

Bawang besar, bawang putih, halia, lengkuas, serai, akar dan daun ketumbar,  cili besar hijau, biji sawi, halba, serbuk kunyit, kiub perasa lembu, santan (boleh juga santan kotak), minyak masak, garam.

Cara membuatnya

 1. Kisar bawang besar, bawang putih, halia, lengkuas dan akar pokok ketumbar sehingga halus.  

2.   Masukkan minyak masak sebagaimana anda hendak buat gulai kari.  Masukkan biji sawi, halba, dan rempah ratus dan serbuk kunyit. Tumis sehingga naik baunya.

3.  Masukkan bahan yang dikisar tadi - bawang besar, bawang putih, halia, lengkuas, akar ketumbar sehingga naik baunya.

4.  Masukkan rempah sup dan kacau sehingga pecah minyak. Jika kering masukkan air (jangan masukkan minyak sebab daging kambing ada lemak)

5.   Kemudian masukkan daging kambing ke dalam rempah yang ditumis tadi.  Saya nak makan sup pada hari itu, saya terus masukkan daging kambing ke dalam rempah yang ditumis tadi. Jika dalam youtube daging kambing diperap semalaman bersama rempah yang ditumis tadi.  

6.   Masukkan air dan kacau hingga rata.  Masukkan serai, kiub daging lembu dan masak hingga empuk.  Masukkan daun ketumbar yang telah dipotong kecil.

7.   Masukkan garam dan santan.   Masak sekejap sehingga masak.   Sedap dimakan ketika panas dan sedap juga dimakan dengan roti keping.

Selamat mencuba.


Daging Kambing


Cuci dengan tepung gandum untuk hilangkan bau hamis


Sup Kambing siap untuk dimakan 😋😋😋







Sabtu, 18 Julai 2020

Nasi Arab Mandy

Saya pernah mencari suatu barangan di Shopee. Entah macam mana tiba² aku terpandang rempah untuk dibuat nasi arab.  Lantas aku buat tempahan. Produk itu namanya Rempah Mandy jenama SMFood.

Ketika barangan diterima, aku mula mencari daging ayam dan bahan² lain untuk dibuat nasi arab termasuklah beras basmathy.

Akhirnya terjadilah nasi arab mandy yg sangat cantik warna nasinya dan warna ayam yg diperap dengan rempah m andi tersebut.
 
Rasa nasi tersebut sangat lembut dan sedap. Begitu juga daging ayamnya berwarna oren bercampur kuning menaikkan selera. 







Cara masak yang sangat mudah, hanya merebus ayam sehingga empuk. Kemudian ditos dan perap dengan rempah mandi.  Selepas itu letakkan ayam² yang diperap dlm bekas kukus dan masak bersama nasi. Air rebusan akan jatuh pada nasi dan itu yg menyebabkan nasi berwarna kuning oren.

Memandangkan masa dah lewat, aku hanya buat sambal asam.

Rabu, 15 April 2020

Ikan Jenahak Masak Cuka

Masakan ini masakan orang lama terutama ibuku sering buat masakan ikan masak cuka.  Apa-apa ikan pun sedap.  Hari ini saya teringin hendak makan ikan jenahak.  Sama ada hendak buat gulai kari ataupun masak cuka.   Untuk mengelakkan daripada masakan berlemak akhirnya saya memutuskan untuk membuat masak 

Bahan-bahannya

Ikan Jenahak seekor yang sedang
Timun (1/2 biji)
Lobak Merah (1 biji)
Bawang merah (4 biji sedang dipotong empat)
Bawang putih 4 ulas (dipotong dua)
Serbuk kunyit (1/2 sudu)
Halia 1/2 inci
Minyak masak 3 sudu
Cuka 4 sudu
Cili merah 2 biji (dipotong dua)
Biji sawi (1 sudu)
Garam
Gula 1 sudu

Caranya

1. Ikan jenahak dipotong kecil dan digoreng dengan kunyit dan garam. Ketepikan dahulu.

2. Tumis bawang merah, bawang putih, halia, biji sawi ke dalam periuk yang berisi minyak masak hingga naik baunya.  Masukkan cuka dan kacau hingga rata.

3.  Masukkan lobak merah, timur yang dipotong kecil serbuk kunyit, cili merah dan kacau hingga sebati.  Masukkan segelas air.  Masukkan garam dan gula secukup rasa.  Kacau hingga rata dan masak.




Jumaat, 16 Mac 2018

Sup Kambing

Aku dan keluargaku memang suka makan sup kambing.  Antara yang paling aku suka di Jalan Pahang, di belakang masjid.   Di restoran tersebut juga menjual sup lain seperti sup lembu, sup ayam dan tidak ketinggalan popia basah yang juga menjadi kegemaran suamiku dan anak-anakku.   Aku pula makan kambing tersebut dan dicicah dengan roti untuk mengelakkan supaya perutku tidak penuh sekiranya aku sudah makan nasi di waktu tengahari.


Pernah juga aku mengendeng kepada pekerjanya untuk mendapatkan resepi sup tersebut atau apakah rempah yang mereka guna.  Tetapi biasalah adat orang berniaga, mana mungkin mereka akan memberinya kerana itu adalah rahsia supaya pelanggan akan sentiasa akan pergi ke restoran tersebut untuk merasai keenakan sup kambing mereka.

Aku juga pernah mencuba menggunakan pelbagai resepi untuk mendapatkan rasa yang sama seperti sup di Jalan Pahang tersebut.   Tetapi semuanya gagal belaka.  Pernah juga seorang kawan sepejabatku memasak sup tulang di pejabat menggunakan periuk yang menggunakan tekanan (presure cooker), walaupun sedap tetapi rasa sup tersebut masih tidak sama dengan restoran tersebut. 

Suatu hari, selepas aku menemani suamiku ke IJN untuk membuat CT-Scan, kami berdua lantas ke sana untuk makan tengahari.    Perutku terasa lapar kerana sejak dari pagi tadi aku tidak bersarapan kerana kami perlu segera ke IJN kerana telah membuat temujanji  di IJN jam 10.00 pagi.   Suamiku dikehendaki berpuasa selewat-lewatnya 4 jam sebelum membuat CT-Scan tersebut dan ini bermakna dengan aku sekali berpuasa supaya kami sampai pada waktunya.

Aku memesan sup kambing dengan nasi kosong dan suamiku pula sup kambing dengan popia basah.   Aku cuba merasai kuah sup tersebut sambil memikir  rempah apakah yang digunakan oleh restoran tersebut.    Ini adalah kerana di peti aisku sudah ada tulang lembu yang aku beli untuk aku buat sup tulang.

Sup Kambing di Jalan Pahang


Kebetulan pada suatu hari, aku tidak datang ke pejabat kerana kepalaku sakit dan badanku juga tidak sihat,  lantas aku mengambil keputusan untuk membuat sup tulang.   Di dalam kepalaku sedang memikirkan untuk membuat sup tulang ala masakan Siam atau sup tulang ala masakan mamak.   Akhir sekali aku mengambil keputusan untuk membuat sup tulang ala masakan mamak.

Dengan menggunakan campuran rempah dengan  nisbah 1:2, iaitu 1 senduk nasi rempah kurma dan 2 senduk nasi serbuk ketumbar, aku pun menumis rempah campuran tersebut dan seterusnya masukkan tulang dan air dan masak sehingga empuk.   Ketika aku mereneh tulang tersebut supaya lembut, anakku yang baru pulang dari sekolah bertanya apakah yang aku masak hari itu kerana baunya yang sangat menyelerakan.

Setelah aku memasukkan garam dan aku cuba untuk merasai sup tersebut, alangkah gembiranya hatiku kerana rasanya juga hampir sama dengan sup di Jalan Pahang.   Alhamdulillah akhirnya aku berjaya juga untuk membuat sup tersebut dan tidak perlulah aku ke sana lagi sekiranya aku boleh memasaknya sendiri.






Nasi Arab Kabsah Ayam

  Hari ni nak kongsi nasi arab kabsah ayam yang saya sudah cuba beberapa kali.   Sebelum saya mencuba untuk membuatnya, terlebih dahulu saya...