Bahan:
Beras - ikut berapa ramai orang
Ayam - 1 ekor
Halia tua 1/2 inci
Halia muda - 1/4 inci
Halia muda - 1/4 inci
Bawang kecil - 3-4 biji
Bawang putih 10 ulas
buah tomato - 3 - 4 biji
Cili kampung/Cili Api - 4=5 biji
Cili besar - 5 biji
Cili kampung/Cili Api - 4=5 biji
Cili besar - 5 biji
Daun salad
Timun
Timun
Kicap pekat
Bawang putih
kiub sup ayam
kulit kayu manis
bunga lawang
buah pelaga 3-4 biji
Cara:
A. Sup Ayam
1. Ayam dibelah empat. Basuh sehingga bersih.
2. Rebus ayam bersama air ke dalam periuk. Biarkan sehingga ayam ditenggelami air sepenuhnya (kerana air rebusanan ayam nanti akan digunakan untuk menanak nasi).
3. Hiris bawang kecil (3-4 biji), bawang putih (4-5 ulas) dan halia tua. Masukkan ke dalam periuk yang berisi ayam.
4. Masukan kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga.
5. Masukan kiub sup ayam (1/4 sahaja).
4. Masukan kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga.
5. Masukan kiub sup ayam (1/4 sahaja).
6. Apabila sudah menggelegak, tuang air rebusan ayam ke dalam mangkuk besar. Jangan habiskan kerana baki air rebusan boleh digunakan semasa makan nanti.
7. Keluarkan ayam dan letakkan dalam bekas besar (besen plastik).
8. Jika air rebusan tinggal sedikit tambah air dan rebus hingga mendidih. Masukkan garam dan daun sup.
7. Keluarkan ayam dan letakkan dalam bekas besar (besen plastik).
8. Jika air rebusan tinggal sedikit tambah air dan rebus hingga mendidih. Masukkan garam dan daun sup.
B. Nasi Ayam
1. Basuh beras. Apabila air bilasan telah dibuang, Masukkan air rebusan tadi ke dalam periuk nasi. Air hendaklah cukup seperti anda memasak nasi biasa.
2. Masukkan sesudu mentega dan sedikit garam.
3. Tanak sehingga masak.
C. Ayam Goreng
1. Masukkan kicap anggaran 1/4 cawan kecil.
2. Tumbuk bawang putih 4-5 ulas bawang kecil. Campurkan ke dalam ayam yang telah dicampur kicap tadi.
3. Masukkan sedikit madu lebah (1-2 sudu)
4. Gaul kesemuanya dengan ayam dan biarkan dalam 30 minit supaya sebati.
5. Setelah 30 minit bolehlah digorengayam tersebut dengan menggunakan minyak masak.
D. Sos Ayam
1. Ambil Cili Api dan cili besar. Masukkan ke dalam blender.
2. Masukkan buah tomato sebanyak 2 biji.
3. Masukkan halia muda 1/4 inci.
4. Masukkan air yang sudah dimasak ke dalam blender.
5. Blend bahan no. 1 hingga no. 5.
6. Apabila sudah siap diblend, masukkan ke dalam periuk kecil.
7. Masukkan sedikit gula (1 sudu kecil), dan tomato sos.
8. Masakkan sos tadi supaya lebih tahan lama...
E. Sos Kicap
Baki air kicap di dalam besen tadi dimasukkan ke dalam mangkuk untuk dibuat sos kicap.
Apabila kesemuanya telah siap dari A-E, bolehlah dihias seperti gambar di bawah untuk menarik perhatian anak-anak.
Selamat mencuba...
(Sumber gambar di
http://posts.fanbox.com/ttqp4)
2. Masukkan sesudu mentega dan sedikit garam.
3. Tanak sehingga masak.
C. Ayam Goreng
1. Masukkan kicap anggaran 1/4 cawan kecil.
2. Tumbuk bawang putih 4-5 ulas bawang kecil. Campurkan ke dalam ayam yang telah dicampur kicap tadi.
3. Masukkan sedikit madu lebah (1-2 sudu)
4. Gaul kesemuanya dengan ayam dan biarkan dalam 30 minit supaya sebati.
5. Setelah 30 minit bolehlah digorengayam tersebut dengan menggunakan minyak masak.
D. Sos Ayam
1. Ambil Cili Api dan cili besar. Masukkan ke dalam blender.
2. Masukkan buah tomato sebanyak 2 biji.
3. Masukkan halia muda 1/4 inci.
4. Masukkan air yang sudah dimasak ke dalam blender.
5. Blend bahan no. 1 hingga no. 5.
6. Apabila sudah siap diblend, masukkan ke dalam periuk kecil.
7. Masukkan sedikit gula (1 sudu kecil), dan tomato sos.
8. Masakkan sos tadi supaya lebih tahan lama...
E. Sos Kicap
Baki air kicap di dalam besen tadi dimasukkan ke dalam mangkuk untuk dibuat sos kicap.
Apabila kesemuanya telah siap dari A-E, bolehlah dihias seperti gambar di bawah untuk menarik perhatian anak-anak.
Selamat mencuba...
(Sumber gambar di
http://posts.fanbox.com/ttqp4)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan