paparan

Jumaat, 22 Mac 2013

Ayam Masak Merah




Ayam Masak Merah
 
Bahan:

1/2 ekor ayam (terpulang jika ramai buatlah seekor ayam)
3 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1/4 inci halia
1/4 inci lengkuas
1 batang serai
2 biji buah tomato
1 biji buah keras - ditumbuk
4-5 sudu besar sos tomato
3 sudu besar sos tomato
minyak masak 4-5 sudu
2 sudu cili kisar (cili kering yang dikisar jika hendak pedas sedikit)
Garam secukup rasa
1/2 sudu gula perang
2 keping asam keping

Cara:

1.  Ayam dibasuh bersih.   Goreng ayam  (jangan terlalu masak) angkat dan asingkan.
2.  1 biji bawang besar dihiris bulat-bulat atau setengah bulat.  Asingkan.
3.   Dua biji bawang besar, bawang putih, halia, lengkuas, serai, buah tomato dikisar halus (campur sedikit air).
4.  Tumis bahan yang telah dikisar tadi. 
5.  Masukkan cili kisar.
6.  Masukkan tomato sos dan cili sos. Gaul hingga sebati.
7.  Masukkan ayam, buah keras, gula dan asam asam keping.  Gaul lagi hingga ayam sebati dengan kuahnya.
8.  Masukkan garam secukup rasa.
9.  Akhir sekali masukkan bawang besar yang dihiris bulat-bulat atau setengah bulat.
10.  Gaul sehingga kelihatan  warna agak merah gelap sedikit.
11.  Jika anda suka yang berkuah, jangan masak terlalu lama.  

Letakkan di dalam bekas.  Untuk menambahkan seri pada ayam masak merah, potong cili besar bentuk bunga dan letakkan sedikit daun salad di atas masakan anda.
Sedap dimakan bersama nasi putih.

Selamat mencuba.




Tiada ulasan:

Nasi Arab Kabsah Ayam

  Hari ni nak kongsi nasi arab kabsah ayam yang saya sudah cuba beberapa kali.   Sebelum saya mencuba untuk membuatnya, terlebih dahulu saya...