paparan

Jumaat, 22 Mac 2013

Ayam Masak Merah




Ayam Masak Merah
 
Bahan:

1/2 ekor ayam (terpulang jika ramai buatlah seekor ayam)
3 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1/4 inci halia
1/4 inci lengkuas
1 batang serai
2 biji buah tomato
1 biji buah keras - ditumbuk
4-5 sudu besar sos tomato
3 sudu besar sos tomato
minyak masak 4-5 sudu
2 sudu cili kisar (cili kering yang dikisar jika hendak pedas sedikit)
Garam secukup rasa
1/2 sudu gula perang
2 keping asam keping

Cara:

1.  Ayam dibasuh bersih.   Goreng ayam  (jangan terlalu masak) angkat dan asingkan.
2.  1 biji bawang besar dihiris bulat-bulat atau setengah bulat.  Asingkan.
3.   Dua biji bawang besar, bawang putih, halia, lengkuas, serai, buah tomato dikisar halus (campur sedikit air).
4.  Tumis bahan yang telah dikisar tadi. 
5.  Masukkan cili kisar.
6.  Masukkan tomato sos dan cili sos. Gaul hingga sebati.
7.  Masukkan ayam, buah keras, gula dan asam asam keping.  Gaul lagi hingga ayam sebati dengan kuahnya.
8.  Masukkan garam secukup rasa.
9.  Akhir sekali masukkan bawang besar yang dihiris bulat-bulat atau setengah bulat.
10.  Gaul sehingga kelihatan  warna agak merah gelap sedikit.
11.  Jika anda suka yang berkuah, jangan masak terlalu lama.  

Letakkan di dalam bekas.  Untuk menambahkan seri pada ayam masak merah, potong cili besar bentuk bunga dan letakkan sedikit daun salad di atas masakan anda.
Sedap dimakan bersama nasi putih.

Selamat mencuba.




Sabtu, 4 Ogos 2012

Udang Goreng Butter





Bahan:
Udang Besar
5 sudu besar buttercup
2 biji putih telur dan 1 biji kuning telur (dipukul)
1/4 cawan susu cair
2 biji bawang putih (dicincang)
sedikit lada hitam
Garam dan  sedikit gula.
Caranya:
1. Panaskan 2 sudu besar buttercup ke dalam kuali.  Goreng udang besar hingga setengah masak.  Angkat dan ketepikan dahulu.
2.  Tambah 3 sudu besar buttercup tadi dalam ke dalam kuali di atas api yang sederhana.
3.  Masukkan bawang putih dan kacau.  Kemudian masukkan telur dan kacau selalu.  Gunakan hujung garpu untuk mengacaunya.
4.  Masukkan susu cair, garam dan gula.  Kacau sehingga semuanya sebati.
5.  Akhir sekali masukkan udang setengah masak tadi dan goreng hingga garing.
Cubalah, amat mudah dan ringkas.
Sumber: Facebook (Masakan bonda)

read more at here

Ahad, 8 Julai 2012

Nasi Ayam

Nasi Ayam

Bahan:
Beras - ikut berapa ramai orang
Ayam - 1 ekor
Halia  tua 1/2 inci
Halia muda - 1/4 inci
Bawang kecil - 3-4 biji
Bawang putih 10 ulas
buah tomato - 3 - 4 biji
Cili kampung/Cili Api - 4=5 biji
Cili besar - 5 biji
Daun salad
Timun
Kicap pekat
Bawang putih
kiub sup ayam
kulit kayu manis
bunga lawang
buah pelaga 3-4 biji

Cara:

A.  Sup Ayam
1. Ayam dibelah empat.  Basuh sehingga bersih.
2. Rebus ayam bersama air ke dalam periuk.  Biarkan sehingga ayam ditenggelami air     sepenuhnya (kerana air rebusanan ayam nanti akan digunakan untuk menanak nasi).
3. Hiris bawang kecil (3-4 biji), bawang putih (4-5 ulas) dan halia tua.  Masukkan ke dalam  periuk yang berisi  ayam.
4.  Masukan kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga.
5.  Masukan kiub sup ayam (1/4 sahaja).
6.  Apabila sudah menggelegak, tuang air rebusan ayam ke dalam mangkuk besar.  Jangan habiskan kerana baki air rebusan boleh digunakan semasa makan nanti.
7.  Keluarkan ayam dan letakkan dalam bekas besar (besen plastik).
8.  Jika air rebusan tinggal sedikit tambah air dan rebus hingga mendidih. Masukkan garam dan daun sup.

B.  Nasi Ayam
1. Basuh beras.  Apabila air bilasan telah dibuang, Masukkan air rebusan tadi ke dalam periuk nasi.  Air hendaklah  cukup seperti anda memasak nasi biasa.  
2. Masukkan sesudu mentega dan sedikit garam.  
3. Tanak sehingga masak.


C. Ayam Goreng
1. Masukkan kicap anggaran 1/4 cawan kecil. 
2. Tumbuk bawang putih 4-5 ulas bawang kecil.  Campurkan ke dalam ayam yang telah dicampur kicap tadi.
3. Masukkan sedikit madu lebah (1-2 sudu)
4. Gaul kesemuanya dengan ayam dan biarkan dalam 30 minit supaya sebati.
5. Setelah 30 minit bolehlah digorengayam tersebut dengan menggunakan minyak masak.


D. Sos Ayam
1. Ambil Cili Api dan cili besar. Masukkan ke dalam blender.
2. Masukkan buah tomato sebanyak 2 biji. 
3. Masukkan halia muda 1/4 inci.
4.  Masukkan air yang sudah dimasak ke dalam blender.
5.  Blend bahan no. 1 hingga no. 5.
6. Apabila sudah siap diblend, masukkan ke dalam periuk kecil.  
7. Masukkan sedikit gula (1 sudu kecil), dan tomato sos.
8.  Masakkan sos tadi supaya lebih tahan lama...

E. Sos Kicap
Baki air kicap di dalam besen tadi dimasukkan ke dalam mangkuk untuk dibuat sos kicap.


Apabila kesemuanya telah siap dari A-E, bolehlah dihias seperti gambar di bawah untuk menarik perhatian anak-anak.
Selamat mencuba...
(Sumber gambar di 
http://posts.fanbox.com/ttqp4)


Ayam Goreng dihias dengan timun dan  buah tomato

Nasi Ayam
sos 

sup ayam

set Nasi Ayam


Anakku makan nasi ayam sebelum ke sekolah













Ahad, 27 Februari 2011

MEE GORENG

Khamis, 18 November 2010

MARI BUAT COKLAT

Saya seorang yang gemar memakan coklat.  Pelbagai jenama yang bertanda halal akan saya beli dan saya akan memakannya semasa saya sedang berehat menonton televisyen atau bersantai di tepi sungai atau di mana jua.  Adik saya juga sering membeli coklat apabila ia pergi ke luar negeri dan akan memberi coklat yang dibelinya kepada kami adik beradik sebagai buah tangan.  Saya juga pernah membeli coklat di Hungary tetapi adik saya menasihati saya agar tidak memakannya kerana terdapat kandungan lemak binatang dan tidak pasti binatang apa di dalamnya.  Dengan berat hati aku telah memberikan coklat tersebut kepada kawanku yang bukan muslim.

Pada suatu hari kawan saya Rosilawati Yusof menunjukkan coklat buatan kawan kami Kak Alijah dan memberi kepada  saya sedikit untuk merasai coklat buatan Kak Alijah.  Hmmm sedap juga...tak cukup pula.  Tapi apa kan daya, coklatnya pun sedikit sahaja setelah dipotong-potong dan diagihkan kepada kawan-kawan yang lain.

Apabila saya terdengar Kak Alijah akan mengadakan kelas membuat coklat, saya begitu teruja untuk mengetahui bagaimana untuk membuatnya.  Saya dimaklumkan untuk menghadiri kelas membuat coklat, bayarannya mencecah beratus-ratus ringgit.  Oleh yang demikian, apabila Kak Alijah hendak mengadakan kelas membuat coklat dengan  bayaran RM50.00 seorang di bawah anjuran PUSPANITA DBP dengan tidak bertangguh lagi, saya terus memberi nama dan membuat bayaran agar nama saya termasuk dalam kelas tersebut.

Kelas itu  memberikan cara membuat coklat yang asas sahaja.  Rupa-rupanya begitu mudah untuk membuat coklat. 

Peralatan yang digunakan:
Pemanas air (Cerek atau apa juga yang boleh memanaskan air)
Mangkok stainless steel (mangkuk yang selalu digunakan oleh orang India)
Senduk plastik atau kayu
Pisau.
lapik pemotong.
Acuan coklat (mengikut suka)
Slow Cooker/Warmer


Kak Alijah tengah memotong paper beg



Bahan:
Bar Coklat (jenama Baryl's)
Badam
walnut



Inilah bar coklat yang kami guna.  Jangan lupa covernya warna oren.
 
Cara Membuatnya:
1. Potong bar coklat kecil-kecil agar mudah dicairkan. Gunakan pelapik pemotong yang khas dan elakkan pelapik pemotong yang pernah digunakan untuk memotong ikan (Nanti berbau hanyir pula).  Terpulang kepada anda untuk memotong berapa bar mengikut jumlah yang dikehendaki. (Untuk menjimatkan masa, jerang air panas sebelum memotong bar coklat).



Zakiah sedang memotong bar coklat. Jari sampai melecet kerana berlumba-lumba dengan kumpulan lain siapa yang lebih cepat.  Kelas masakan pun nak berlumba.

 
2.  Masukkan kepingan kecil coklat yang telah dipotong ke dalam mangkok stainless steel. 
3.  Ambil air panas yang baru sahaja menggelegak dan masukkan ke dalam mangkok pemanas. 
4.  Letakkan mangkok yang berisi coklat di atas mangkok pemanas agar kepingan coklat cair.  Kacau perlahan-lahan sehingga kepingan coklat cair.
5. Masukkan coklat cair tadi ke dalam paper bag. Jangan terlalu banyak.  Potong di hujung paper bag untuk mengeluarkan coklat yang cair tadi.



Nasi Arab Kabsah Ayam

  Hari ni nak kongsi nasi arab kabsah ayam yang saya sudah cuba beberapa kali.   Sebelum saya mencuba untuk membuatnya, terlebih dahulu saya...